Noen tips til en god CV

resume-2169945_960_720Når man skal skrive en god CV, er det mange faktorer man må ha i hodet samtidig. Husk at CV-en er det viktigste redskapet du har i jakten på ny jobb, og at den derfor må være ryddig, poengtert, og gi et seriøst og profesjonelt inntrykk. Samtidig bør man også tilpasse CV-en for hver enkelt jobb man søker på, for å få frem nettopp det som er mest relevant. Du bør ikke bare klippe og lime inn CV-en man brukte i forrige søknad, særlig hvis det ikke er svært like jobber du søker på. Dersom du for eksempel kun søker jobb som sykepleier stiller det seg nødvendigvis noe annerledes. Det er alltid viktig å gi inntrykk av at man har tilpasset CV-en, i forhold til det som arbeidsgiver er mest interessert i, noe som ikke alltid er det samme som det man selv er mest stolt av.

En CV skal være kortfattet. Selv om CV står for curriculum vitae, som betyr noe sånt som livsløp, er det på ingen måte slik at alt du har foretatt deg siden tenårene skal eller bør være med – dette er spesielt viktig når det gjelder eldre jobbsøkere. Prøv å få frem alt som er vesentlig på to sider, og bruk gjerne litt plass på å få frem det du har oppnådd på hver enkelt plass, heller enn å bare liste opp formelle titler og stillinger. Dersom du søker jobb i det offentlige, bør du likevel gjøre litt mer av det siste, fordi det eventuelt også kan få betydning for din avlønning.

Det er greit å starte CV-en med et kort sammendrag som forteller det aller mest grunnleggende og gir et førsteinntrykk av din profil. Da er det imidlertid spesielt viktig at denne spisses opp mot utlysningsteksten. Husk også at det ikke skal være for mye overlapp mellom denne teksten og søknadsbrevet ditt.