Ting du bør unngå i jobbsøknaden

Vær forsiktig og påpasselig med å gi inntrykk av at du er en realistisk person i jobbsøknaden, og da særlig når det gjelder det som har med dine egne evner og begrensninger å gjøre. Arbeidsgivere vil gjerne ha søkere med selvtillit, entusiasme, og tro på seg selv, men trenden ser ut til å være at det ofte blir alt for mye av det gode. Unngå å bruke ord som kan oppfattes som ekstreme på noen måte i jobbsøknaden. Det er for eksempel veldig sjelden noe behov for å bruke ord som aldri eller alltid når man skriver om selg selv og egne arbeidsvaner. Arbeidsgivere vet nemlig at alle arbeidstakere har en dårlig dag en gang i blant, og skjønner at de som tror for sterkt på egen perfeksjon enten har et urealistisk selvbilde eller en alvorlig fare for å bli utbrent.

interview-1018332_960_720Det er heller ikke så lurt å si veldig mye om alt det vanskelige du har opplevd i livet. Du skal ikke skjule at det kan ha gått trått en periode, men ikke legg vekt på det. Tendensen i dagens samfunn er at lidelseshistorier vekker sympati og gir mye oppmerksomhet, men de passer dårlig inn i en jobbsøknad. Når noen for eksempel hevder at de stadig har blitt urettferdig behandlet av tidligere arbeidsgivere, kan den potensielle arbeidsgiveren fort tenke seg at det er deg, og ikke de du har jobbet, for som er problemet.

Dersom arbeidsgiver er interessert i å kartlegge hvordan du forholder deg til vanskelige situasjoner vil dette antakelig komme opp i et eventuelt intervju. Skjul også alt du har av nevrotiske eller uvanlige vaner i den grad det er mulig, så langt inn i prosessen som mulig. Det som bare er hysterisk morsomt for vennene dine kan vekke alvorlig bekymring hos en arbeidsgiver, og være forskjellen mellom suksess og fiasko.